Program 2. halvår 2017

Alle møder afholdes på Ebeltoft Strand, Ndr. Strandvej 3, Ebeltoft
1. og 3. tirsdag i måneden kl. 14.30

Programmet for efteråret 2018 er under forberedelse.

22. august

Syng dig glad.
Det er godt at synge, og det er dejligt at synge sammen.
Det er i god overensstemmelse med OK Klubbens filosofi, at vi har valgt at starte efterårets program med at synge sammen.

Vi er sikre på, at Erik Sommer er den rette til at hjælpe os på vej.

Måske
har i hørt om Erik Sommer. Ikke så underligt, for Erik har en omfattende
komponistvirksomhed bag sig og er blandt andet fint repræsenteret i højskolesangbogen.

Så i dagens indslag får vi både masser af musik og sang, og vi hører den spændende beretning om Erik Sommers liv og virke som højskolelærer og -forstander og ikke mindst som komponist.

Årets gang i Dannevang.
I dag skal det handle om de danske fester, højtider og traditioner.

Hvem var det, nytårskrudtet i gamle dage skulle skræmme? Hvornår begyndte man at brænde hekse af på sankthansbålet ?

Hvem fik ideen til mors dag, og hvad blev der af Valborgsdag ?

Henning Frandsen, journalist og historiker, har styr på de gamle traditioner og såmænd også nyere, som hvornår begyndte arbejderbevægelsen at fejre 1. maj? Begivenhederne er et mix af kristen og førkristen arvegods, politiske manifestationer og kommercielle interesser.

Det bliver illustreret i ord, fotoer og grafik.

Isse og ældrebyrden.
I dag skal vi møde en helt ung talentfuld sangerinde og tre gamle knarke, der har spillet musik i et par menneskealdre og prøvet lidt af hvert. Frit efter et gammelt ordsprog:

Modsætninger mødes og sød musik opstår. Isse hedder egentlig Marie Louise.

Hun ser gerne en fremtid inden for musikken, men læser jura for at
have noget lettere at falde tilbage på! Jens Christian, Bent og Svend
har lavet lidt af hvert, og som de siger:

”Når vi giver den gas, gælder det om at holde tænderne lige i munden”.

Rakkere og natmandsfolk – fortællingen om udstødte mennesker.
Tatere, kjæltringer eller skøjere. Et ukært barn har mange navne.
Fra 1500-tallet og til starten af 1900-tallet blev en særlig gruppe mennesker i Danmark behandlet som kasteløse og urene.

Mennesker, som udførte særlige opgaver såsom fjernelse af selvdøde dyr eller som bødlens hjælpere, blev marginaliseret og udstødt af samfundet.

Per Lunde Lauridsen er opvokset i sognet Dejbjerg, som blev omtalt som
hjertelandet for rakkere og natmandsfolk.

Som historiker forsker han i emnet og fortæller gerne om denne fascinerende og afskyvækkende del af danmarkshistorien.

En eftermiddag med kgl. operasanger Ove Mynderup
Allerede i 10-års aldren begyndte Ove Mynderup at uddanne sangstemmen på Ålborg Syngeskole.

Derefter uddannelse på Nordjysk Musikkonservatorium, der førte til ansættelse i Det Kongelige Operakor. Ove Mynderups repertoire indeholder foruden opera også mange andre stilarter som musicals, spirituals og populær-musik.

Og hans anekdoter fra de mange år på de skrå brædder er meget underholdende.

Med en organisteksamen i bagagen kan Ove Mynderup akkompagnere sig selv.

Molboer og helboer.
De fleste OK-medlemmer ved nok hvad molboer og helboer er.

Men de mange tilflyttere i klubben kan nok have glæde af at få uddybet emnet.
Selv om Jan Schmidt fortæller, at han har fortalt om emnet så mange gange i området, skal det ikke afholde os for at høre det igen.

Jan Schmidt har været præst på Mols og Helgenæs siden 1984.

Han har gennem årene hørt og læst en hel del om molboers og helboers liv og færden.

33 år på stedet har givet ham selv en række oplevelser.

Om præsterne gennem tiderne går der en lang række anekdoter. Så vi kommer til at høre om ”Ærkebiskoppen af Mols”, om præsten, der ikke fik gjort rent i 20 år og om provsten med de 16 børn.

Jeg gik Cathwalk hos Coco Chanel.
Vi skal i dag høre om den tidligere husmannequin hos Coco Chanel, Karen Høeg fortælle om, hvordan hun oplevede ”Mademoiselle”, haute couturens førstedame, inde fra sminkerummet, systuerne og de daglige catwalks i den ”nr. 5” duftende spejlsalon.

Foran et internationalt publikum af filmstjerner, prinsesser og oliemillionærer.

Vi får desuden historien om Cocos usædvanlige liv under krigen, i kunst og i kærlighed.

For Karen Høeg var det en forrygende tid i 60’ernes Paris, men hun deler også, hvilken høj pris hun måtte betale for glamouren i Maison Chanel. Det ser vi i en billedserie.

5. december

Juleafslutning.
Det plejer at være festligt, og der er også i år lagt op til, at vi skal have et par hyggelige timer sammen. Igen er det med æbleskiver og veltillavet gløgg, og julens sange og salmer indrammer det hele.

Vi har efterhånden opbygget en tradition, som vi ikke tør ændre på, heller ikke efter flytningen til Park Hotel.

Husk endelig at tage en 20’er med, så du får chancen for at vinde en af de dejlige præmier i det usandsynligt spændende lotteri.

Med de bedste ønsker om en glædelig jul kan vi gå hjem med det nye program for 2018 i lommen.

OK-møderne i det nye år starter tirsdag den 2. januar.
Det nye program udleveres ved mødet den 5. december eller tilsendes.